Proč mi nevadí anticena Bludný balvan (projev + video)

Český klub skeptiků Sisyfos se rozhodl udělit mi cenu Bludný balvan 2011. Anticenu, kterou si její laureáti často z pochopitelných důvodů nechtějí převzít, jsem si převzal s chutí. Jsem totiž přesvědčen, že vypovídá mnohé spíše o těch, kteří ji udělují, než o těch, kterým byla vnucena.

Udělám pro tentokrát výjimku a místo svého pravidelného sobotního komentáře proto zveřejňuji projev, který jsem při osobním přebírání Bludného balvanu na „slavnostním udílení“ za účasti RNDr. Jiřího Grygara, viceprezidenta European Council of Skeptical Organizations (ECSO), pronesl.

„Vážená paní předsedkyně, vážený pane viceprezidente, vážené dámy a vážení pánové, členové českého klubu skeptiků Sisyfos.

Děkuji za pozvání na tento večer a dovolte mi, abych Vám za cenu Bludný balvan 2011 poděkoval.

Beru ji jako vyjádření Vašich sympatií mým názorům a mým postojům, které mám s mnohými z Vás společné.

Společně s Vámi se totiž cítím být skeptikem.

Jsem euroskeptikem, neboť zpochybňuji přínos současné podoby evropské integrace.

Jsem klimaskeptikem, protože zpochybňuji mýtus o globálním oteplování, globálním ochlazování či vůbec globálních změnách klimatu – podobně jako jeden z Vašich členů, pan Vítězslav Kremlík, jehož výborné texty ostatně přebírám na náš webový portál freeglobe.cz.

Jsem skeptikem ve vztahu k farmaceutickému průmyslu, který považuji za továrnu na nemoce a hlásím se proto raději k přirozené medicíně – stejně jako další z Vašich členů, lékař Jan Hnízdil.

Jsem skeptikem ve vztahu k mediálnímu světu – třebaže sám novinář, nebo přesněji, právě proto, že jsem sám novinář, pravidelně sám pro sebe a nezřídka ve svých textech i pro druhé zpochybňuji to, co hromadné sdělovací prostředky hlásají a čím nás obluzují.

Bojuji podobně jako Vy proti okultním naukám, esoterice, New Age a dalším jevům, jak i Vy o sobě tvrdíte na svých webových stránkách (byť se asi neshodneme v tom, kdo za těmito jevy stojí).

Nevěřím v mimozemské civilizace, v konec světa podle mayského kalendáře či v proutkaření a snažím se na to ve svých textech upozorňovat.

Skepticky posuzuji historické okamžiky naší země i politické události současných všedních dnů, které jiní naivně – a bez kritického přemýšlení – přijímají.

Skepticky se dívám na světové události a v nánosech mýtů a mediální manipulace se snažím hledat pravdu a jejich skutečný význam.

Jsem skeptikem v pohledu na některé historické události, které jsou tu cíleně přikrašlovány, tu zveličovány. Můj skepticismus má tedy mnoho podob.

Je mi také sympatická postava Sisyfa, k jehož mýtu (!) se hlásíte – i já mám pocit, že má osvětová práce (vyvracet všechna výše zmíněná tvrzení propagandy) je sisyfovským úkolem, který vyžaduje velké osobní nasazení, silnou vůli a vytrvalost.

Až potud si myslím, že se svou mírou skepse, která převyšuje leckdy i skepsi některých z Vás, bych mohl být členem tohoto klubu.

Z několika důvodů ale přesto nechci.

Nejen proto, že s Vaším spolkem byli či jsou spojeni lidé, jako vzpomínaný pan Hnízdil (jehož odpor k farmakoncernům sice sdílím, ale zásadně pak nesouhlasím s jeho aktivistickými činy namířenými například proti prezidentu republiky). Tito lidé podle mého soudu činnost Vašeho spolku svým jednáním diskvalifikují.

Nejen proto, že cítím, že se Váš spolek (možná nevědomky) stává poslední dobou nástrojem politicky motivovaných útoků, kdy oceňujete svojí anticenou osobnosti jako je například vicekancléř Petr Hájek (za jeho víru v kreacionismus, kterou jako křesťan přirozeně sdílím i já) a nepřímo tak útočíte opět na prezidenta republiky – zatímco, abych uvedl nějaký příklad, duchařinu, magii, okultismus a svobodné zednářství jeho předchůdce Václava Havla byste si nikdy kritizovat nedovolili.

V tomto rozporu spatřuji velkou neupřímnost a faleš, kdy svoji anticenu – v základě možná vtipnou a originální – zneužíváte k politickým hrátkám. V tomto kontextu beru i já své dnešní ocenění. Je mi jasné, že je to další – malinkatý – pokus o zesměšnění prezidenta republiky zesměšněním člověka, který s ním sdílí některé jeho názory. Když jsem byl na toto setkání zván, v dopise nebylo uvedeno, za co jsem cenu získal, stejně jako nikdo z Vašeho spolku nereagoval, když jsem se na důvod ocenění osobně ptal. Je to proto, že důvod není podstatný. Její smysl je někde jinde, v tom, co jsem popsal výše.

Názory, za které mi udělujete tuto cenu, sdílí ale mnoho lidí. Zesměšňujete skrze mne je všechny, aniž byste sami kriticky uvažovali, zda nejsou blíže pravdě než Vaše vlastní přesvědčení.

A to je ten hlavní důvod, proč bych nikdy nechtěl – ač skeptičtější než Vy sami – být členem Vašeho spolku. Zpronevěřujete se totiž svému poslání, když místo polemiky s Vám nepohodlnými názory a místo hledání argumentů k vyvracení těchto názorů tyto názory a jejich nositele ostrakizujete a parodujete. To je proti všem principům vědeckého a kritického myšlení.

Považujete se za skeptiky, ale v zásadě věříte v dobro Evropské unie, (až na pana Kremlíka) ve zfalšované grafy alarmistů, v politickou propagandu, která je nám předkládána sdělovacími prostředky. Myslíte si, že jste osvícení, ale přitom žijete v bludu. Jak to vím? Protože jsem Vás neslyšel proti těmto věcem vystupovat. Neudělili jste Bludný balvan těm, kteří nám dnes a denně lžou a kteří nás mystifikují. Udělujete Bludný balvan naopak těm, kteří se snaží zvednout oponu lži a podvodů a nahlédnout pravý stav společnosti.

Ačkoli byste mohli – a mohli byste poměrně účinně – stát takříkajíc na správné straně pomyslné barikády, raději útočíte na ty, kteří mají větší odvahu než Vy sami. Místo toho, abyste varovali před skutečnými mýty, urážíte druhé pro jejich politické přesvědčení či pro jejich křesťanskou víru.

Vaše anticena se tváří jako projev kritického uvažování, ale je jejím pravým opakem. A někdy – a mám pocit, že je to i dnes – je i projevem zaslepené nenávisti.

Je to cena, kterou neříkáte nic o mně, ale kterou říkáte mnohé sami o sobě.

Je to Váš bludný balvan, ne můj.

A řeknu to ještě jinak – v intencích toho, jak jste svoji cenu vlastně sami nazvali (ve zkrácené podobě ji nazýváte Bl.B.): chcete ze mne dělat blbce, ale přitom děláte blbce sami ze sebe.

Proto si Vaši cenu dnes večer klidně převezmu…“

fotografie ze slavnostního udílení cen zde

přímý přenos na ČT24.cz zde (od 15. minuty)

http://www.prvnizpravy.cz, http://www.freeglobe.cz

18 komentářů u „Proč mi nevadí anticena Bludný balvan (projev + video)

  1. Dobrý projev, až na pár maličkostí, jako je obhajoba Klause. Myslím si, že to nemáte zapotřebí se spojovat s člověkem, který stál za morálním úpadkem naší země po roce 89. Ano, nebyl jediný, ale můžeme říci, že byl jeden z hlavních. Nicméně abych byl upřímný, máme takové politiky, jací jsme my sami a kdybychom tací nebyli my, nebudou tací ani naši političní představitelé. Stejně tak, jako byl Havel, je i Klaus symbol zmařené šance na obrodu naší vlasti. Hlásíte se k vlastencům a uznáváte tradiční hodnoty. V tom případě nechápu vaší podporu panu Klausovi, který ač o tradičních hodnotách mluví, koná mnohdy právě opačně. Stejně jako Havel je Klaus symbolem prázdných slov a pokrytectví. Žádný Klaus ani Havel nás nespasí, to musíme my sami. Ještě jedna poznámka k vašemu proslovu. Tu větu o blbcích jste si mohl odpustit. O blbcích mluví jen blbec 😉

    • Plne súhlasím.
      Tá nekritická spriaznenosť s Klausom je Adamovi ako novinárovi na škodu.Človek s takým prehľadom by mal mať rovnaký meter na všetkých a nie si jedného vybrať(aj keď je Klaus práve euroskeptik) a hodnotiť jeho činy komplexne,ako to robí u iných.
      Klaus je ten,kto uplatnil šokovú terapiu na svojom národe (v čí prospech ?) a jedným z hlavných predstaviteľov nástupníckeho režimu.Malé zhrnutie:

      http://ers.blog.cz/1204/jak-se-krade-stat

      Inak to tomu slávnemu klubu „skeptikov“ natrel,aj keď na blbcov a zapredancov argumenty neplatia.Je to ich čas a každý z nich musí odviesť svoj diel špinavej roboty.Preto aj tí „blbci“ boli v tomto prípade celkom na mieste.

  2. Jak si ještě o sobě myslí, že jim to nandal… přitom se zase a opět ztrapnil… 😀 Kurňa jak může bejt někdo tam narcisistně blbej a nevtipnej k tomu.

  3. Čím konkrétně se ztrapnil? Podle mě naopak hezky poukázal na jejich pokrytectví a neschopnost přemýšlet kriticky (ačkoliv deklarují opak). Být Adamem, tak sice tolik nepřetahuju přes čas, ale jinak mu patří kladné body :).

  4. Ja osobne jsem presvedcen ze jsi ji to nandal. Nedej nic na nazory lzidu, jsou jen plni nenavisti a neumeji nic jineho nez lhat. Diky za odvahu a rozumnou reakci. Moc ti fandime – i kdyz zatim vetsinou mlcime [bohuzel].

  5. Bravo, pane Bartosi! Skoda, ze jste nedal vedet dopredu, ze si cenu osobne prevezmete. Mnoho lidi by prislo a podporilo Vas potleskem. Priste dejte vedet!

  6. Pokud někdo věří konspiračním teoriím okolo 9/11, kreacionismu, tomu že HAARP může vyvolat zemětřeseni a že letadla na nás sypou chemical trail pak si takovou cenu zaslouží

  7. Na Bludnem balvanu je nehorazna tato cast:
    Bylo nám sděleno, že snaha o investigativní žurnalistiku je směšná. („Stateční investigativci z řad českých konspiračních teoretiků v čele s našim laureátem Adamem B. Bartošem jejich činy vždycky odhalí“).

    Dále jsme se dozvěděli, že „Ilumináti, zednáři, bilderbergové, FBI, CIA nebo Mossad se můžou snažit své ďábelské rejdy utajovat sebevíc, ale marně“. TAJNÉ služby se snaží své činy utajovat, překvapení? Popírají snad vědátoři, že tajné služby vytvářejí tajnou činnost? CIA je pověstná převraty (a průsery), Organizace zase vraždami. Ale také průsery a sítí sajanů. Obě organizace se podílely na přípravě válek.

  8. Dale Cooper: Sundej si laskavě ty růžové brýle! O 9/11 bylo vědci a docenty (i u nás-provedeny simulace na základě fyzikálních výpočtů) dokázáno, že budovy nespadly sami,ale že byly řízenou demolicí sundány dolů (termit). Trochu si o tom něco najdi, že začneš někoho škatulkovat. Sám pak vypadáš jak blb. A dále buď od té dobroty a místo bezobsažného žvanění raději tyto domněnky vyvracej a ukaž všem, že se konspirátoři mýlí. Troufneš si na to?

  9. řekl bych, že se jedná o velice solidní projev, který není vůbec „mimo mísu“; články p. Bartoše sleduji vcelku pravidelně a s čistým svědomím bych i já přijal tuto formu ostrakizace; ale rovněž tak bych se však ztotožnil i s některými názory zde na foru, že V.Klaus je jedním ze strůjců úpadku naší vlasti……..rád bych věřil tomu, že p. Bartoše s tímto člověkem spojuje pouze euroskepticismus…….jinak bych toto poděkování ze strany A.B.B. okomentoval slovy: „Dobrý výkon, ale zbytečný – blbovi nevysvětlíš, že je blbem; stáhne tě na svoji úroveň a tam zvítězí svými zkušenostmi…..“

  10. dejv 111: Tady si přečti http://www.nist.gov/el/disasterstudies/wtc/ ty vědče a docente 🙂 Samozřejmě ani oficiální verzi 9/11 nelze brát na sto procent. Je docela možné že samotný Osama za útoky nestál a jednalo se o iniciativu jedné z mnoha buněk Al Queddy (s možnými vazbami na pakistánskou a saudskoarabskou zpravodajskou službu) Je i možné že Bushova administrativa byla předem varována že k útokům může dojít a podcenila to. Spíš bych to viděl na neuvěřitelný bordel v amerických zpravodajských službách. Teorie o řízené demolici je ale vyvrácená blbost které můžou věřit takový myslitelé jako Charlie Sheen nebo Jesse Ventura. Ostatně já rozhodně nejsem nějaký nekritický obdivovatel americké zahraniční politiky a ani jsem ji v době po 11 září (na rozdíl od Adama B Bartoše) nebyl.

    • Směji se tvé naivitě!! 😀 😀 Podívej se na konec stránky! Je tam: „The National Institute of Standards and Technology (NIST) is an agency of the U.S. Department of Commerce.“ Takže tebou dodaný link je jen k smíchu a je velice „objektivní“ !!!:-D:-D Ukaž mi něco kloudného, jen ses zesměšnil. Ty asi nemáš moc páru o fyzice a moc rád si ji ve škole neměl, viď?:-D Jsem strojař a ocelovými konstrukcemi se zabýváme a pokud mi někdo matematickými formulemi a simulacemi dokáže, že se takto budovy zřítit nemohly, pak mi nezbývá, než tomu věřit a ani ty s tím nic neuděláš. A tuto skutečnost tvrdí i architekti a specialisté na demolici. Odkazů je spousta, tak hledej šmudlo. 🙂 A můžeš mi napsat kým je řízená demolice vyvrácena? A neberu odkazy na vládní instituce a nebo něco podobného s nimi spojené. 😉 Jo a zjisti si, co je termit ano? A taky co se děje s ocelí při hoření benzínu… Jo a pro ignoranty tvého typu např tu: http://www.youtube.com/watch?v=tvtxM4ZwMO0

  11. dejv111. Dík za tip až budu mít čas tak to zkouknu každopádně jak v úvodu ten pán tvrdí že je „konzervativní republikán“ ve mne trochu vyvolává pochybnosti konzervativní politické názory většinou nebývají projevem příliš pronikavé inteligence (čehož důkazem je i tvůrce tohoto webu že 🙂 ) Jak řekl John Stuart Mill „Conservatives are not necessarily stupid, but most stupid people are conservatives“

  12. To opravdu nevidíte, jak je toto vyjádření tendenční? 🙂 Ten pán je schopný fabulátor. Bludný balvan je o matení veřejnosti nevědeckými teoriemi. Toť vše. Pokud se pan Hájek dopustil projevu, který publikoval, těžko mohl očekávat jinou reakci. Všimněte si, jak tuto situaci popsal pan Bartoš: „…kdy oceňujete svojí anticenou osobnosti jako je například vicekancléř Petr Hájek…“ Snaží se budit dojem, že takto oceněných „osobností“ s politickým zaměřením je víc. Mluví ale pouze o Hájkovi. Také rozporuje skeptický přístup Sisyfa názory jeho členů na EU a politiku. Ale zde jde o vědu a nevědecké názory. Politiku jim pan Bartoš vyčítá, ale argumentuje právě politikou. :o))) Všimněte si, že nikde neargumentuje na podporu svých názorů, za které balvan dostal. Odvádí pozornost jinam, kde může argumentovat politickými postoji. Prostě tento článek je slátanina, která má budit dojem, že drží logicky pohromadě, a to prostě nedrží… 🙂

Napsat komentář