VĚČNÍ PETENTI ve službách pana Vaňka

Stále tatáž jména, stále titíž umělci, stále tytéž veřejně známé osobnosti. Najdeme je u každé petice s politickým podtextem, namířené proti ODS či prezidentu Václavu Klausovi. Naposledy podepsali petici proti koalici ODS – ČSSD v Praze.
Jak se přihodí, že se něčí jméno vytrvale objevuje na všemožných peticích? ptám se sám sebe. Buď musí jít o jakousi chorobnou úchylku lidí, kteří mají neustále potřebu protestovat proti stávající politické situaci, nebo je (a to je pravděpodobnější, i když to nevylučuje možnost A) kulturně-mediální fronta pravdolásky tak sehraná, že má jeden universální seznam podporovatelů, který vždy vytáhne, když je potřeba.

Představuji si, jak to asi probíhá. Možná dali příznivci a členové pravdolásky jakýsi počáteční bianco petiční podpis, souhlas s tím, že se mohou objevit na každé petici, která se v hotelu Hoffmeister vymyslí. A pak už se jich nikdo neptá. Nebo se skutečně při každé příležitosti vzájemně obvolávají a své kroky konzultují?

Představuji si, jak v ústředí pravdolásky Eva Holubová agilně zvedá telefon a už běží pokyny po celé Praze: Helé, Pepo, je potřeba podepsat tu petici proti velký koalici, když už nic jinýho, aspoň to musíme dostat do novin, už jsem volala spřízněnejm novinářům a ti to přislíbili votisknout. Vod Hřebejka jsme to podepsali všichni. – A už jsou tam i Cimrmani? – No jéje. A taky Olga a taky Táňa. I Ivan tam je. – Tak to jó, to mne tam taky připiš… – Připíšu. A dám tam i tvou starou. A taky tvýho syna. Ať je nás jako víc…

A druhý den opravdu – média se předhánějí v tom, které známé a slavné osobnosti tu petici zase podepsaly. Nikoho přitom nepřekvapí, že jde pořád o stejná jména. Jisté je jen, že letos bude chybět Kaplický a Smoljak (i když v jeho případě převzal rodinnou štafetu syn David). Jinak je to rok co rok stejné.

Abyste věděli, že si nevymýšlím, připravil jsem na konci článku seznam pravdoláskařů na telefonu, kteří jsou vždy ochotni podepsat jakoukoli petici, když jim řeknete, že to chce pan Vaněk.

Říkám jim zasloužilí petenti. Nebo také věční petičníci. Neúnavní signatáři. Profesionální stěžovatelé. Signatáři na plný úvazek. Signatáři z povolání. Notoričtí kverulanti. Podepsaní.

Inkoust na jedné petici ještě neuschne a už podepisují další. Petici za výstavbu chobotnice na Letné, petici proti Václavu Klausovi, petici za podpis Lisabonské smlouvy, petici proti ODS, co ničí v Praze kulturu, petici na podporu zelených, petici za větší financování vědy, petici ČT, věc veřejná, „tři otázky Václavu Klausovi“, dopis „šedesáti šesti“ a mnohé další. Když půjdeme ještě dále do historie, stejné lidi najdeme u Impulsu 99, pod iniciativou „Děkujeme, odejděte“, „Dřevíčské výzvy“…

A zřejmě, dokud bude ODS existovat a dokud bude Václav Klaus dýchat vzduch, Halík, Svěrák, Menzel, Sommerová a spol. budou podepisovat další a další petice…

Za ukřižování Klause, za pozvání amerických vojsk, za zbourání svatovítské katedrály a postavení zde falického symbolu z dílny Jana Kaplického, za blahořečení Václava Havla, za defenestraci Hájka s Jaklem, za to, aby dostal Václav Havel ještě více prostoru na ČT, za vztyčení sochy Járy Cimrmana místo sochy sv. Václava, za vztyčení sochy José Manuela Barrosa místo sochy Járy Cimrmana, za vyhlášení války Ruské federaci, na podporu Impulsu 2011 či TOP 14, za pomník neznámého gaye, za celonárodní sbírku pro Natálku, za podporu Karla Schwarzenberga na prezidenta, za prohlášení Václava Klause bláznem, za stažení všech českých vlajek a nahrazení jich eurovlajkami…

Ale dost legrace.

Proč se neděje podobný humbuk v Brně, Ostravě a Plzni, kde je velká koalice na magistrátu také? Proč jen v Praze tak vadí, že se obě strany dohodly? Protože vystrnadily TOP 09, do které pravdoláska upínala tak velké naděje. A protože TOP 09 ostrouhala a nebude mít žádnou moc.

Proto a jen proto jsou na nohou všichni ti hudebníci, výtvarníci, režiséři, chartisté, disidenti, potomci chartistů a potomoci disidentů, aktivisté a gayaktivisté, bilderbergovci, lípovníci, profesionální antikomunisté, televizní baviči, hvězdičky, cimrmanovci, feministky, dramatici, scénáristi, NGOisté a zelení, duhoví a duchovní, písničkáři, folkaři, revolucionáři, kavárenští povaleči, intelektuálové i uhlobaroni, dokumentaristé a dokumentaristky, novináři, publicisté, lidskoprávníci, Středoevropané, filosofové, moralisté, moderátoři i agitátoři, psychologové a psychiatři, psychoanalytici, globalisté a alarmisté, greenpísáci, pacifisté, humanitární bombometčíci, unionisté, lobbisté, sociologové, trockisté i neokonzervativci, environmentalisté, rockefellerovci, fokoláristi, profesionální revolucionáři a mnozí další…

Navenek tvrdí, že protestují kvůli tomu, že se na magistrátu krade a bude se krást i nadále, protože tam zůstanou stejní lidé, rozuměj ODS. Ale kdyby tam zůstali tito lidé z ODS a přibrali k sobě lidi z TOP 09, to už by nevadilo. To už by protestovat nepřišli.

Kamenem úrazu totiž není Opencard či další aféry s předraženými zakázkami, ale to, že se na těchto zakázkách nebude moci podílet TOP 09, že TOP 09 zůstane v opozici, bez vlivu a funkcí a že tudíž jako politický projekt selhala a propadá se do bezvýznamnosti.

Kamenem úrazu nejsou finanční toky z pražského magistrátu napojené na ODS a ČSSD, ale to, že tyto toky nebudou moci napájet TOP 09 a na ní navázané podnikatele, i když to ještě nedávno vypadalo, že budou – a mnozí se na to těšili.

To je vše. Nic víc v tom nehledejme.

Pravdoláska, která do vzestupu knížecí strany tolik nainvestovala, proto nyní nedokáže tuto prohru rozdýchat. V poslední době ztrácí jednu pozici za druhou a ztráta pražského magistrátu, který se jednu chvíli zdál na dosah, je pro ně políčkem, který není schopna bez emocí přijmout.

Jejich počínání je vskutku děsivé. Směšná petice, kterou obsahuje falešné podpisy, je to nejmenší. Mnohem hrozivější je mediální humbuk, který tito zasloužilí umělci spustili, výhružky defenestrací, blokáda jednání zastupitelstva, sliby fyzických inzultací, ničení obecního majetku, hysterie na úterním jednání zastupitelstva či odporná a arogantní agitka Jana Krause na Primě, který nevybíravě zesměšňoval Karla Březinu coby zástupce nenáviděné koalice.

Herci, televizní tváře a různé hvězičky se nás snaží přesvědčit, že demokracie úpí a sténá, přitom jsou to oni, kdo nerespektují demokratická pravidla. Sommerová, Halík a Havel tak představují neskutečné pokrytectví, protože protestují jen tehdy, když se to hodí. Neprotestovali po jarních volbách, že je ve vládě TOP 09, která volby nevyhrála. Neprotestovali v Brně, Plzni či Ostravě, kde je taktéž koalice ODS a ČSSD. Protestují proto, že jejich oblíbenec – TOP 09 (a zvláště její tůmovsko-bakalovsko-schwarzenbergské křídlo) – bude další čtyři roky na suchu a bez vlivu.

Jak ostatně správně poznamenal jeden můj známý – kdyby Tůma opravdu chtěl pracovat pro Prahu, rád by převzal funkci v prestižním kontrolním výboru. To, že nechce, jen ukazuje pravé motivy TOP 09. O poctivou práci pro Pražany jim nejde. Jde jim jen o funkce a když to nevyšlo, raději se tůmové vrhnou někam jinam. Jen po nich nechtějte trpělivou opoziční dřinu.

Krásně se tak ukazuje, že Tůma nemá Prahu na triku. Ve skutečnosti jsou mu Pražané volní jako triko.

A nyní už slíbený seznam pravdoláskařů – věčných petentů. Slouží k identifikaci různých nepoliticky se tvářících iniciativ. Zkrátka, aby bylo hned jasné, „odkud vítr fouká“. Pro přehled jsem pravdoláskaře rozdělil podle kategorií. Seznam není úplný a může se stále doplňovat.

vrchní petent:
Václav Havel

kulturní fronta:

režiséři:
Břetislav Rychlík, režisér
Ljuba Václavová, režisérka
František Fenič, producent a režisér
Olga Sommerová, režisérka
Marhoul Václav, režisér
Jan Hřebejk, režisér
Vladimír Michálek, režisér
Helena Třeštíková, dokumentaristka
David Smoljak, dramatik, režisér
Jaroslava Šiktancová, režisérka
Jiří Havelka, divadelní režisér, dramatik a herec
Monika Rychlíková, režisérka a dramaturgyně
Petr Zelenka, scénárista a režisér
Martina Schlegelová, divadelní režisérka
Nina Vangeli, divadelní režisérka, publicistka
Zdeněk Suchý, režisér
Petr Štindl, režisér
Tomáš Jančařík, režisér
Petr Vachler, režisér

spisovatelé:
Ludvík Vaculík, spisovatel
Michal Viewegh, spisovatel
Antonín Bajaja, spisovatel
Ivan Klíma, spisovatel
Jáchym Topol, spisovatel
Tereza Brdečková, spisovatelka, scenáristka
Pavla Jazairiová, cestovatelka a spisovatelka
Bohumila Zelenková, scénáristka a dramaturgyně
Oto Zelenka, spisovatel, dramaturg a scénárista
Jiří Blažek, scénárista a dramaturg
Ondřej Neff, spisovatel
Pavel Brycz, spisovatel
Radka Denemarková, spisovatelka
Jaroslav Rudiš, spisovatel
Ivan Binar, spisovatel
Jiří Gruša, spisovatel
Irena Obermannová, spisovatelka
Ivan Arsenjev, scénárista a dramaturg
Petr Jarchovský, scénárista

herci:
Eva Holubová, herečka
Zdeněk Svěrák, herec a spisovatel
Bohumil Klepl, herec
Táňa Fischerová, herečka, bývalá poslankyně
Jan Kraus, moderátor, herec
Jan Kašpar, herec
Tomáš Hanák, herec a moderátor
Petr Forman, herec a divadelník
Milan Forman, herec

muzikanti:
Vladimír Mišík, hudebník
Jiří Václav, hudební skladatel
Marta Kubišová, zpěvačka
Jiří Dědeček, písničkář
Jiří Suchý, zpěvák
Pavel Bobek, zpěvák
Vladimir 518, hudebník
Vladimír Merta, hudebník
Radim Hladík, hudebník
Lenka Dusilová, zpěvačka
Pavel Fajt, hudebník
Tomáš Klus, hudebník
Radoslav Banga, hudebník
Martin Věchet, pořadatel festivalů

architekti:
Eva Jiřičná, architektka
Jiří Boudník, architekt
David Vávra, architekt, herec a spisovatel
Maxim Velčovský, designér
Josef Pleskot, architekt

jiní umělci
David Černý, „sochař“
Jiří David, „sochař“
Jindřich Štreit, fotograf
Igor Malijevský, fotograf
Arnošt Goldflam, divadelník
Jiří Králík, ředitel filmového festivalu
Federico Díaz, umělec
Miroslav Huptych, básník

mediální fronta:
Kateřina Šafaříková, novinářka
Luboš Palata, novinář, Středoevropan, člen české pobočky CFR
Jaroslav Plesl, novinář
Václav Moravec, moderátor
Jiří Pehe, politolog, publicista, účastník schůzky Bilderberg
Erik Tabery, šéfredaktor Respektu
Petruška Šustrová, novinářka
Jan Macháček, novinář
Jan Ruml, publicista
Miroslav Balaštík, šéfredaktor časopisu Host
Vladimír Just, divadelní kritik a publicista
Petr Minařík, publicista
Jan Rejžek, novinář
Ladislav Špaček, odborník na eitketu, bývalý mluvčí Václava Havla

Politická fronta:
Martin Mejstřík, bývalý senátor
Michael Kocáb, bývalý ministr
Alexandr Vondra, místopředseda ODS
Karel Schwarzenberg, předseda TOP 09
Mirek Topolánek, bývalý předseda ODS
Marek Dalík, bývalý poradce bývalého politika, psával Havlovi projevy
Martin Bursík, bývalý poslanec za  SZ
Kateřina Jacques, bývalý poslanec za SZ
Ondřej Liška, předseda SZ
Soňa Paukertová, senátorka
Jaromír Štětina, politik TOP 09
Jan Švejnar, univerzální politik
Josef Zieleniec, bývalý europoslanec
Michael Žantovský, velvyslanec v Londýně
Cyril Svoboda, bývalý předseda KDU-ČSL
Petr Pithart, místopředseda Senátu za KDU-ČSL
Jiří Dienstbier, bývalý ministr zahraničí, senátor ČSSD
Jiří Dienstbier ml., komunální politik za ČSSD
Vladimír Mlynář, bývalý politik
Martin Palouš, velvyslanec
Stanislav Penc, aktivista, bývalý politik SZ
Jiří Zlatuška, bývalý senátor
Daniel Herman, ředitel ÚSTR
Jana Hybášková, bývalá europoslankyně

„Intelektuální“ fronta:
Martin C. Putna, literární historik
Jiřina Šiklová, socioložka
Karel Přibáň, právník
Lukáš Macek, odborník na Lisabonskou smlouvu
Jiří Hromada, gayaktivista
Karel Matoušek, poradce Jana Švejnara
Jacques Rupnick, historik, politolog
Erazim Kohák, filosof
Petr Uhl, trockista
František Janouch, jaderný fyzik, předseda SR Nadace Charty 77
Anna Šabatová, zástupce veřejného ochránce práv
Věra Tydlitátová, aktivistka, umělkyně, spisovatelka, blogerka, bojovnice za lidská práva, pedagog, básnířka, publicistka, judaistka, religionistka, expertka na extrémismus, odbornice na xenofobii
Fedor Gál, slovenský politik
Jan Kalvoda, právník
Ivan Pilip, bývalý politik
Ivan Gabal, sociolog
Jan Hartl, ředitel STEM

NGO fronta:
Marta Smolíková, ředitelka Otevřené společnosti o.p.s. / ProCulture
Adriana Krnáčová, konzultantka a bývalá ředitelka Transparency International
Ondřej Šteffl, ředitel SCIO
Igor Blaževič, lidskoprávní aktivista
Monika MacDonagh-Pajerová, profesionální revolucionářka
Jiří Tutter, šéf české pobočky Greenpeace
Šimon Pánek, šéf Člověka v tísni

vědecko-univerzitní fronta:
Filip Karfík, profesor filosofie na Université de Fribourg
Vladimír Karfík, literární vědec
Antonín Kostlán, historik
Petr Koťátko, filosof, profesor na UK v Praze
Zdeněk Kratochvíl, docent filosofie na UK v Praze
Richard Müller, překladatel, literární vědec
Jan Payne, docent biotiky na 1. LF UK
Miloslav Petrusek, profesor sociologie na FSV UK
Petr Pokorný, profesor na ETF UK
Lenka Karfíková, profesorka filosofie na ETF a FF UK Praha
Petr Kocna, Ústav klinické biochemie a laboratorní diagnostiky VFN a 1.LF UK
Štěpán Špinka, proděkan FF UK v Praze
Matěj Spurný, historik
Jiří Fajt, historik umění
Martin Hilský, překladatel, profesor na UK v Praze
Ivan Chvatík, filosof, vedoucí archivu Jana Patočky
Miroslav Petříček, filosof, VŠ učitel, Praha
Ondřej Matějka, historik
Jana Pilátová, pedagog DAMU
Jan Trlifaj, profesor matematiky na MFF UK v Praze
Petr Zamarovský, fyzik, ČVUT Praha
Petr A. Bílek, profesor české literatury na FFUK v Praze
Jan Hančil, děkan DAMU
Pavel Klener, přednosta 1. interní kliniky
Jan Sokol, profesor
Ivo Mathé, rektor AMU

Duchovní fronta:
Tomáš Halík, katolický kněz a profesor na FF UK v Praze
Svatopluk Karásek, evangelický farář
Miloslav Vlk, arcibiskup pražský
Karol Sidon, pražský rabín
Miloš Rajchrt, vikář Českobratrské církve evangelické
Václav Malý, biskup

Lékařská fronta:
Jan Hnízdil, lékař, osnovatel komplotu na prezidenta Klause
Slavomil Hubálek, psycholog
Jiří Pothe, lékař
Martin Jan Stránský, lékař, osnovatel komplotu na prezidenta Klause
Zdeněk Bašný, lékař
Dana Němcová, psycholožka

Finančně-podnikatelská fronta:
Zdeněk Bakala, průmyslník, vlastník médií
Zdeněk Tůma, exguvernér ČNB
Tomáš Sedláček, ekonom
Diana Phipps-Šternberková, podnikatelka
Meda Mládková, galeristka a mecenáška umění

www.prvnizpravy.cz

36 komentářů u „VĚČNÍ PETENTI ve službách pana Vaňka

  1. Bravo! Vyjmenoval jste velkou většinu české kulturní elity a téměř všechny významné levicové intelektuály. Pochybuji, že Halíkovi nebo Sommerové vadí, že TOP09 nebude u pramene. Daleko pravděpodobnější mi přijde, že je rozčiluje, že ODS dává přednost ČSSD místo svého přirozeného ideového spojence a ČSSD naopak nabídku ODS přijímá všemi deseti i přes to, že TOP jim nabízí výhodnější podmínky (že je to trochu divné musíte uznat už i Vy). Zkrátka pražská ODS je trochu nezmar. A mimochodem, polovinu článku máte „zapláclou“ vyjmenováváním naprosto nepodstatných věcí (všechny petice, spolky, příslušnosti atd.). Kdyby jste to použil jen v jednom článku bylo by to v pohodě (i když i tak by to byla o ničem nevypovídající vata), ale že tento trik používáte v každém druhém je už poněkud trapné a nudné. Děkuji

  2. Milý konzervativní věřící Adame B. (sic!) Bartoši, jste popletený, paranoidní, komický, ale taky maloučko nebezpečný hlupáček.
    Váš opravdu jen náhodný čtenář P.

  3. Zdravím svého bývalého kolegu.
    Adame, já ten článek vůbec nechápu. Co je špatného na tom, že stále titíž lidé podepisují různé petice?
    Jsou horší výhrůžky defenestrací, nebo hysterický boj za nepostavení knihovny, která vyhrála architektonickou soutěž?
    A máte důkazy pro to napsat tak silné tvrzení, že jediným cílem TOP 09 v Praze bylo podílet se na skandálních zakázkách, které tu v uplynulých letech provozovala ODS?
    Ondřej Šťastný

  4. Pane Bartoši,
    mezi takovou kulturní a duchovní elitu nemáte šanci se dostat. A tak po ní alespoň plivete.
    Jste ještě hloupější, než jsem si dříve myslela.

  5. 2 světy: v jednom bohatý prvorepublikový významný architekt, okradený bolševiky. Jeho syn se zlatou lžičkou, v dospělosti aktivně bojující proti komunistickému režimu.

    ve druhém 2 chudí kovaní bolševici a jejich syn, díky Únoru 48 zvednuvší se z bídy až na kariéru socialistického kádra…

    No a prvnímu se i přes věznění podaří ten komunistický režim svrhnout, je světem obdivován. A druhý, s kariérou socialistického kádra…

    No není vám toho druhého chudáka sakra LÍTO? Nikdy, chudák, nic neměl, vždycky mohl akorát závidět… A jediné, co má, politickou kariéru, mu zařídila matka nenáviděného Vladimíra Mlynáře. 🙂
    Nesuďte krutě toho chudáka a životního ztroskotance.

    B-)

  6. Aha, takže panu Bartošovi připadá, že je nedemokratické užívat petičního práva. Že vlastně celá demokracie se smrskává jen do pravidelných voleb- a pak ať už si zvolení dělají, co chtějí. Hlavně, ať jim do toho nikdo nekecá, zvlášť ne nějakými peticemi. To je přece nedemokratické.
    Vážený pane Bartoši, máte to poněkud popletené. Žlučovitější článek člověk aby pohledal.
    O.

  7. Pane, jsem v šoku. Jsou jenom dvě možnosti. Jedna dobrá, druhá sakra špatná.
    Ta první je, že jste blázen. Pokud nepoužijete násilí, asi nejste nebezpečný. Přesto dopručuji odbornou lékařskou péči s trvalým dohledem.
    Ta druhá je podstatně horší. Sestavit seznam „nepohodlných“ osob se jmény a jejich profesí? Chybí už jen adresy a data narození. To snad ne! Jste, jak doufám fak jen blázen!

    • Zrejeme Vam o tom zatial nikto nepovedal, ale zoznamy „nepohodlnych“ osob su uplne bezne a pouzivaju ich VSETKY zlozky statnej spravy, takze doporucujem 9mm, nakolko u Vas je uz akakolvek kvazi lekarska pomoc zbytocna.

  8. Pane,
    Už jen výčet všemožných církví, které jste za svůj krátký život vystřídal (viz vaše CV – Jsem věřící člověk, pokřtěn jako husita, později přepsán do římskokatolické církve, z které jsem ještě později přestoupil do církve evangelikálního typu, která posléze splynula s Jednotou bratrskou.), ukazuje, že jste člověk nevalných morálních zásad, který bez problémů převlékne kabát, pokud to považuje za výhodné. Břitkým jazykem a rádoby vtipným newspeakem (havlismus) se snažíte být překrýt naprosté myšlenkové prázdno a z toho pramenící nejistotu v dnešním nepřehledném světě. A navíc z vás čiší závist vůči lidem, kteří jsou na tom lépe než vy a za svým názorem si stojí. Jste ze stejného těsta, jako třeba Karel Čurda. Pokud je vás mezi Čechy více, pak Pánbu s námi!
    KF

  9. rozhodně ne vážený, poněvadž takto nelze oslovit člověka, který stvořil takový blábol. Klidně můžete svůj paranoidní seznam doplnit o mne, i když jsem naposledy podepsal petici „Několik vět“, o které jste patrně nikdy neslyšel.
    akad.arch.Lubomír Hruška, Brno

    • Ludia, ktori sa zvycajne povazuju za inteligentnych, co vy sa urcite povazujete, kedze mate pocit, ze uviest meno nestaci, mohli by ste vediet, ze prvy a zakladny pilier tolerancie, je schopnost tolerovat, pripadne respektovat nazor druheho.
      Neschopnost uznat, ze aj clovek s inym nazorom, moze byt „vazeny“ vas radi(napriek vasemu titulu) medzi int. spodinu, ktorej je zial stale dost a najsmutnejsie je, ze si mysli, ze len vdaka par rokom presedenym nad skriptami a nasledne na teplom miestecku, ma uzurpovany patent na pravdu.

      Rovnako ako Vam, aj ostatnym diskutujucim chcem doporucit, aby sa nad sebou zamysleli(aj ked je to zjavne zbytocne), ci nahodou tak ako mate pravo na nazor vy, ho nema aj autor clanku, ktoreho sice nepoznam, ale urcite mu jeho pravo na nazor neberiem, aj ked uprimne, clanok som neprecital, lebo ma zrovna nezaujal. Vase komentare, komentare „radoby elity“ ma vsak nechali v nemom uzase, kam az moze ludksa hlupost zajst.

  10. do čeho jsi to život(rozum to 100% není)dal…O kvalitě žurnalistiky v této kotlině nemám pražádné iluze,ovšem toto je silná káva i na laťku prezentovanou v iDnes alias MF Dnes.Slušný blábol…

  11. Obvykle mne výplody blogerů a rádobynovinářů nechávají celkem v klidu. Vám už ale slušně šplouchá na maják.

  12. …za vyhlášení války Ruské federaci… chachá, tak vocaď vítr vane, tavárišč:D

  13. Pane Bartoši,

    prosím připište si mě na seznam. S některými málo spolupetenty bych sice na pivo asi nešel, ale většina mi přijde, že má jedno společné, snaží se chovat slušně a nebojí se ukazovat na nepravosti, které poškozují dobré jméno naší země. A v takové společnosti se budu cítit dobře.

    S pozdravem,

    Martin Uhlíř

    P.S. Pokud máte zájem, můžete si přečíst poslední příspěvek na mém blogu s názvem: „Je nemravný prezident Václav Klaus hrozbou pro českou demokracii?“

    http://martinuhlir.blog.idnes.cz/c/173198/Je-nemravny-prezident-Vaclav-Klaus-hrozbou-pro-ceskou-demokracii.html

  14. Velmi zajímavé pojednání, které poněkud expresivně vystihuje určité „gró“ daného problému. Nechybí zde parabola a patřičný nadhled. Nedivím se, že článek může vzbuzovat nevoli sympatizantů „nepolitické politiky“ a „euronaivistů“, použijeme-li tyto zjednodušené přívlastky ze slovníku pocházejícího ze stejné strany barikády.

    V jednom bych si dovolil článek korigovat: Levicoví intelektuálové výše naznačeného typu nikdy nebudou pro „zboření katedrály“. Spíše bych řekl, že by iniciovali „Petici za trvalé a nevratné navrácení katedrály římskokatolické církvi“. Další petice by zřejmě mohla žádat vysluhování ignácovských exercicií vedle buddhistické meditace a čtení koránu. (viz Forum 2000) Možná by pak Kaplického „falický symbol“ mohl tvořit nedílnou součást koloritu dědictví kanánského bálismu“. Nicméně nechci nikomu z výše uvedených jmen přisuzovat něco, co neučinil. Oponenta je třeba respektovat a nedehonestovat! Boj je třeba vést s myšlenkami ne se jmény. Proto jsem si dovolil připojit neadresně tuto licenci.

    Předpokládám, že jako konzervativní křesťan s ní budete souhlasit.

  15. Já myslím, že panu Bartošovi křivdíte a to skoro úplně všichni přispívající. Mám li osvětlit proč si to myslím, je to proto, že byl nějakou dobu v charizmatickém hnutí a z toho není možné vyjít a být zcela normální. Jeho e-laborát (to je laborát v elektronické podobě) proto nemůže být chápán jako něco, co má vyjádřit nějaký pevný názor. Je to spíš pokus o dohnání vlastní hodnoty a významu (či odehnání bezvýznamnosti). Bezvýznamnost řadových platících členů je v charizmatickém hnutí druhým já každého člena takového spolku. Odborník na sekty pan Vojtíšek popisuje, že lidé kteří takové uskupení opustí si mnohdy nedovedou založit ani účet v bance a mnohdy postrádají i úplně základní lidské dovednosti (neb za ně stále myslí někdo jiný). Proto je jákýkoli písemný produkt v tomto postcharizmatickém období jakýmsi pomyslným krokem vzhůru po žebříčku získávání vlastní hodnoty, jedním ze schodů na tomto schodišti je i nalezení všech původců zla v beránčím rouše a naopak hledání dobroty v každém padouchovi v němž obvykle bývá dobroty jak v hovniválovi medu. Tak prosím o shovívavost i pan Bartoš má potřebu sebeterapie a když denné svými daněmi léčíte všechny otevřené rány naších dálnic i inezhojitelné díry až propasti anonymních rozpočtů, berte to tak že i pan Bartoš je taková díra a berte, že si tady cvičně zkouší budovat svojí vlastní hodnotu a zrovna vy všichni jste mu, v tom, nijak zvlášť nepomohli.

    agentiks

  16. Jo a ještě jsem dodatečně četl ty lidi a i protože chápu, že všechno je pravda pravdoucí a přes to vláček nefrčí, tak by se mělo panu Rajchrtovi oznámit, že už není Rejchrt, aby ho náhodou nevykopli z církve, jakože to vlastně není on a ještě by se mu mělo vzkázat ať upozorní i bráchy, že už to vlastně nejsou voni.

    agentiks

  17. Jak tak čtu, tak potrefené husy kejhají nejvíce.
    Pan Bartoš, kterého opravdu neznám, napsal co si myslí a „demokraté“mu to dávají „sežrat“.
    Je opravdu překvapivé, když náhodou před jednáním soudu jede do medií „dopis Heleně Vondráčkové“ z dílny těchto petentů a nyní před jednáním vlády o platech lékařů jde opět domédií „výzva za platy lékařů“ z pera stejných lidí, kteří pravděpodobně všemu rozumí jako pan Vaněk zbrojnímu průmyslu nebo omluvě Němcům za to, že nás museli v roce 1939 anektovat.

  18. V sobotní MF Dnes si Pavel Kohout stěžuje, že Vám nestál za to, abyste jeho jméno zahrnul do seznamu mezi slušné lidi. Nedivím se mu. Jsem skromnější, nepíši o tom v novinách, ale závidím těm vyjmenovaným také.
    Ti věční petenti, vámi spílaní lípovníci, chartisté, NGOisté a další a další jsou především stateční lidé, kteří nám lhostejným ukazují demokratickou cestu. Ta je pro Vás p.Bartoši a Vám podobným jen přítěží na cestě k moci.
    Ivan Winter.

  19. Pane Bartoši,

    plně se s vašim článkem ztotožňuji. A hysterické reakce na váš článek jen dokazují, že jste uhodil hřebík na hlavičku.

    M.

    • Vzhledem k zoufalému blábolu pana Bartoše se domnívám, že on potřeboval uhodit na hlavičku…. Jiří Jirsa

  20. Pan Bartoš by ve svých nenávistných článcích měl především zrevidovat své motto – jen na vlast (nebo Vaterland?) a rodinu, a to rodinu Václava Klause a všech pravičáckých exponentů. Seznam, který zde vytvořil, za použití ošklivých floskulí, svědčících o jeho přejímání jazykových vzorů a neschopnosti či lenosti přijít s neotřelými termíny, nápadně připomíná seznamy, jež lidé podobné chorobné nenávistní sestavovali za nacismu a komunismu. Jestliže ještě dnes někdo tak vášnivě obhajuje Klause (ruského agenta?) a mafiánsko-korupční ODS, tak se mi neodbytně vtírá myšlenka, proč tomu tak je. Buď se jedná o člověka, který je s výše uvedenými spojen a přináší mu to zisk, anebo se jedná o nebezpečného fanatika, nebezpečného především tím, že je inteligentní. Ovšem inteligence se pojí především s dobrem, v tomto případě bych spíš uvažoval o spojení pragmatickém, kariérním či výnosném pro pana Bartoše. Jestliže tolik dští síru na lidi, které považuji za slušné, neschopné amorálností a poctivé, a spojuje se s lidmi, kteří rozkrádají veřejné finance a brojí proti spojení Evropy, hledajíc oporu v Matičce Rusi, pak nechť mě na svůj seznam uvede též. Bude mi ctí. Mimochodem, první bod jeho motta – Bůh – je Bohem pravdy a lásky.

  21. Vážení přátelé, to zda je VK při smyslech či není, je nepodstatné v porovnání s tím jak se jemu a podobným podařilo zlikvidovat právní prostředí a podnikatelskou kulturu v ČR. Osobně si pamatuji jeho prohlášení o tom, že nezná rozdíl mezi čistou a špinavou korunou…Jeho tunelářské a zlodějské dítě ODS úspěšně pokračuje v jeho hlubokých stopách. Stojí za povšimnutí jeho poslední obhajoba zlodějů z MŽP…. Je to zakomplexovaný a zneuznaný narcis, který musí mít vždy a za každou cenu pravdu. Je to podporovatel všeho špatného v naší zemi a slušný člověk odpočítává čas kdy už konečně opustí Hrad. Pokud mám slušně popsat své pocity, tak to jsou tyto : je mi stydno a na blití… Jiří Jirsa

  22. Jste nemocen jako váš guru . Infantilní paranoidní psychopat s hysterickými rysy a nízkým sebevědomím. Je to nakažlivé. Nepochybuji, že zdraví diskutující budou prověřeni a též do seznamu zařazeni.

    Prof. Vladimír Vondráček

    • A znovu pan,ktory si pri svojom mene neodpusti nieco, cim sa sam svojim komentarom snazi pridat nejaku vaznost. Zial Vas musim sklamat, sudny clovek nebude pouzivat podobne invektiva a je velmi smutne, pokial je to pravda, ze su v cechach ludia so skratkou „prof.“ na zaklade ktorej by mali byt elita nielen vo vzdelani, vykone povolania, ale aj v spravani a je tomu zjavne naopak. aj tak zelam vela zdravia

  23. Pane,
    spěchejte – poslední volné lůžko u doc. Chocholouška je dosud volné!

  24. Jsme porad jeste v socialismu a vyjmenovana verbez na tom ma lvi podil.
    Zradci a kolaboranti s patentem na rozum.
    Komunisty zdeformovana „elita“ hrajici si na demokracii s jedinym moznym nazorem.
    Banda krivaku a zkazenych smejdu, nic vic.

  25. Vážený pane Bartoši,

    přečetl jsem si Váš článek a náramně se u něj pobavil. Samozřejmě, že to o čem se tu zmiňujete je fakt a nic na něm nezmění ani to, že si Vás sem přijde tu ta a tam někdo intelektuálně „pokopat“ viz. výše. To je totiž přesně to, co dělali za minulého režimu těm, kteří byli proti 🙂 . Máme krátkou paměť. Bohužel. Diskuze o Václavu Havlovi je na delší pojednání, ale myslím, že to co se děje teď, přesně po jeho smrti má jediný cíl. Glorifikovat a heroizovat jeho osobu tak, aby někteří mohli Havla používat snad ještě ze záhrobí. Vždyť kdo – a hlavně třeba mladí ve školách že .. – by si dovolil kritizovat našeho velikého osvoboditele. Chtějí tu kapitolu prostě uzavřít, aby se zapomělo, co za se stalo za „kurvárnu“ s tím, že bude možné roky 1989 – 2011 shrnout v učebnici do dvou vět a v nich použít 3 x jméno Václav Havel, 2 x Evropská Unie a „ještě že tak“.

    Všichni výše, kteří kritizujete autora – tleskejte ještě hlasitěji vlastní cestě do pekla a urážejte ještě zákeřněji lidi, kteří se snaží být opravdovými novináři. Jde Vám to výborně a Vaše praděti Vám jistě budou zavázáni. ( Ve skutečnosti budou zavázáni někomu úplně jinému ).

    Takovým novinářům jako je tady pan Bartoš se pokloním – za jeho hrdinství jít s kůží na trh a nechat po sobě plivat „kdekým“ .. a ne zaprodancům, kteří slouží cizím zájmům …

    Jakub Koudelka

  26. Pane Bartoši, vy jste génius. Tenhle článek je prvotřídní trefa. Viz dnešní článek na Aktuálně:

    „Václav Havel byl nejen politik, ale i filozof, dramatik, mezinárodně uznávaný bojovník za lidská práva a vůdce sametové revoluce; a jeho význam nemůže být zpochybněn ani s odstupem času výzkumy nebo hodnocením historiků. – Tak režisér a producent Fero Fenič vysvětluje iniciativu, jež se obrací na vládu, aby po zesnulém exprezidentovi hned v lednu pojmenovala pražské letiště.

    Kdo stojí za touto myšlenkou kromě vás?
    Zkušenosti ze sametové revoluce ukazují, že co se neudělalo hned, později se už většinou prosadit nepodařilo. Jakmile vyprchají emoce a sepětí národa, vše se zpochybní a vůle k činům pomine. Zavolal jsem proto v pondělí kolegům režisérům Olze Sommerové a Břetislavovi Rychlíkovi a požádal je o podporu. Společně jsme pak oslovili několik dalších kolegů a známých, Věru Čáslavskou, Hanu Hegerovou, Táňu Fischerovou, Martu Kubišovou, Helenu Třeštíkovou, Libora Peška, Marka Ebena, Zdeňka Svěráka, Jiřího Bartošku a další.“

    Musím se smát, jak přesně jste to popsal.

Napsat komentář